10. teden nosečnosti

Tvoj otroček že ima vse notranje organe

Plod se nenehno povečuje in skupaj z njim raste tudi tvoja maternica in tvoj trebušček. Verjetno si se že navadila na občutek biti noseča in te tudi manj presenetijo nosečniški simptomi in reakcije tvojega telesa na nosečnost, ki se vendar razlikujejo od nosečnice do nosečnice.

Počutje nosečke

V primeru, če občutiš ostro bolečino na strani trebuha, ki pa čez nekaj trenutkov mine, bodi mirna. Je to eden od znakov tipičnih za nosečnost in če ne traja več časa ali nimaš zraven več komplikacij, je popolnoma normalen.

  • Utrujenost
  • Prebavne motnje, zaprtost
  • Povečan izcedek (brez prisotnosti bakterij – prozoren, brez močnega vonja)
  • Manjši apetit, majhna izguba teže
  • Slabosti, občutljivost na nekatere vonjave
  • Boleče in povečane prsi
  • Povečan ali nasproti – manjši seksualni apetit

Velikost trebuščka in otročka

Mogoče že opaziš povečan trebušček in majhen rast telesne teže (nekje med 1-2,5 kg), mogoče pa zaenkrat tvoje telo izgleda enako kot do zdaj. Ne glede na to v tvojem telesu poteka cel kup procesov, s pomočjo katerih se razvija majhen otroček.

Le-ta je že velik nekje med 3-4 cm in tehta že okoli 5 g.

Kaj se dogaja v telesu nosečke?

Tvoje telo zdaj nadzoruje povečano količino hormonov, rast novega bitja v tebi in zraven še vse lastne procese, zato z njim bodi potrpežljiva. Mogoče si opazila, da si žejna bolj kot po navadi, več se znojiš in mogoče te je »izdal« tvoj priljubljeni dezodorant, ki je do zdaj brezhibno deloval.

Še zmeraj ti lahko močno niha razpoloženje, morda se zaradi napihnjenosti in utrujenosti boš celo počutila neprivlačno in negibčno. Vendar so za vse te misli krivi samo tvoji hormoni.

Tudi če se počutiš zelo slabo, spomni se tega, kako močno in zmogljivo je tvoje telo, da lahko ustvarja popolnoma novo bitje brez da bi mu kdorkoli moral govoriti, kaj naj dela. Tega čudeža bo vendar sposobno le takrat, če mu boš pomagala z zadostnim počitkom, vnosom vitaminov in mineralov in količine vode, s katero ga boš redno hidrirala.

Kako se razvija otroček?

Tvoj otroček ni več le zarodek, zdaj je že plod. V praksi to pomeni, da so se mu že oblikovali vsi notranji organi, ki se bodo od zdaj naprej razvijali. Zdaj ima otroček že razvite roke in noge, utripa mu srček in njegovi novo ustvarjeni organi že počasi delujejo.

Zdravstveni pregledi

Ginekolog ti bo verjetno predlagal prenatalno testiranje za odkrivanje kromosomopatij. Test sicer ni obvezen, vendar je zelo priporočljiv, saj lahko v zgodnjem stadiju nosečnosti odkrije morebitne kromosomske napake ploda.

Priporočljivo je merjenje nuhalne svetline, ki ga lahko opraviš do 14. tedna, Nifty testiranje, ki je nekoliko dražje, vendar zanesljivo odkrije kar veliko količino morebitnih kromosomskih napak. V primeru, če bo ginekolog ocenil, da je tveganje za genetske nepravilnosti ploda veliko, je na voljo tudi amniocenteza, torej odvzem vzorca plodovnice preko trebušne stene.

To-do list nosečke

  • Preveriti ponudnike prenatalnih testov
  • Lahko na facebooku poiščeš skupino, v kateri se družijo nosečke, ki imajo predviden rok poroda v istem mesecu kot ti in z njimi deliš svoje izkušnje, vprašanja, itn.
  • Če potrebuješ družbo in podporo, lahko se pridružiš k organiziranim nosečniškim vajam ali si poiščeš online vadbene programe za nosečnice
Oglej si vse tedne