11. teden nosečnosti

Dojenčkova glava je enako velika kot njegovo telo

Počasi se bližaš koncu 1. trimesečja in tudi tvoj otroček napreduje s svojo rastjo. Velik je že nekje med 4,5 – 6 cm in tehta 7 – 8 g. Njegova glavica je sedaj enako velika kot njegovo telo, kar se bo v naslednjih nekaj tednih spremenilo in tvoj otroček bo pridobil normalne, »človeške« dimenzije 😊.

Počutje nosečke

Še malo pa boš v drugem trimestru! V primeru, če te mučijo neprijetni nosečniški simptomi, verjetno že komaj čakaš, ko prideš v drugo tretjino nosečnosti, saj je le-ta po navadi veliko bolj prijetna in se večina žensk v tem obdobju počuti prav odlično.

Zaenkrat pa se verjetno še zmeraj srečuješ z enim ali več od nižje navedenih simptomov:

  • Utrujenost
  • Prebavne motnje, zaprtost
  • Povečan izcedek (brez prisotnosti bakterij – prozoren, brez močnega vonja)
  • Manjši apetit, majhna izguba teže
  • Slabosti, občutljivost na nekatere vonjave
  • Povečan ali nasprotno – manjši seksualni apetit

Velikost trebuščka in otročka

Si že dobila prve komplimente, kako lepo se ti oblikuje trebušček? Je zelo verjetno, da se ti že nekaj opazi, še posebej med družino ali prijatelji, ki že vejo, da si noseča.

Tvoj otroček je zdaj velik kot marelica, tehta nekaj manj kot 10 g.

Kaj se dogaja v telesu nosečke?

Verjetno si že opazila, da se ti je številka na tehtnici malo povečala, najverjetneje za nekaj med 1-3 kg. Tvoj ginekolog bo temeljito beležil, koliko pridobivaš na teži, tako da si lahko brez skrbi. Vsaka nosečnost je drugačna in tudi število kilogramov raste vsaki nosečnici drugače.

V tvojem telesu je zdaj povečana količina krvi, zato ti je morda bolj toplo kot po navadi, več se znojiš in tvoje telo potrebuje tudi več tekočine (priporočamo čisto, navadno vodo) kot pred nosečnostjo.

Kako se razvija otroček?

V primeru, če boš mamica dvojčkov, zdaj bo že tvoj ginekolog lahko napovedal, ali je v tvoji maternici ena ali dve posteljici, torej ali lahko pričakuješ enojajčna ali dvojajčna dvojčka. Če si dvojčka delita eno posteljico, boš najverjetneje hodila na preglede bolj pogosto, saj mora ginekolog redno preverjati, ali se oba otročka razvijata enakomerno in imata oba dovolj hranil.

Otroček se nenehno razvija. Od blizu bi lahko videla, da so se mu že oblikovali prstki na rokah in nogah in celo nohtki. Zdaj se že kar premika, ampak zaenkrat njegovih gibov ne boš čutila.

Zdravstveni pregledi

V primeru, če si se odločila za merjenje nuhalne svetline in krvne teste ali Nifty test, boš dobila termin enkrat v teh tednih. Na izvidih Nifty testa boš že imela jasno naveden tudi spol tvojega otroka, seveda, samo v primeru, če to želiš izvedeti.

V primeru, če ginekolog oceni, da niso izvidi testov najboljši, bo predlagal tudi invazivni poseg – amniocentezo, torej odvzem vzorca plodovnice preko trebušne stene.

To-do list nosečke

  • Naročiti se na prenatalno testiranje
  • Poiskati nekakšno prijetno, berljivo knjigo o nosečnosti, v kateri najdeš zanimive nasvete in veliko informacij o nosečnosti in porodu
  • V primeru, če s partnerjem komaj čakata, da postaneta starša, lahko si čas kratita z izbiro imen za punčko ali fantka in primerjata, kaj je komu všeč.
Oglej si vse tedne