12. teden nosečnosti

Otroček se že lahko malo nasmeje!

Otročka in njegovih gibov najverjetneje še ne čutiš, kar je popolnoma normalno. Vendar ti obisk ginekologa in pogled na sliko ultrazvoka zagotovo polepša dan. Poleg vseh teh neprijetnih nosečniških simptomov je pogled na ultrazvok en od prvih dokazov tega, da se v tebi razvija majhno bitje, ki bo kmalu postalo član tvoje družine.

Počutje nosečke

Prvo trimesečje je skoraj zaključeno in z njim izgine tudi večina neprijetnih simptomov, s katerimi si se mogoče spopadala prvih nekaj tednov! Med njimi so:

  • Utrujenost
  • Prebavne motnje
  • Slabosti, občutljivost na nekatere vonjave

Velikost trebuščka in otročka

Tvoj trebušček je že počasi opazen in pridobiva lepo, okroglo obliko. Zaenkrat to verjetno opazijo samo tvoji najbližji (ali res zelo radovedne sodelavke), ampak počasi že verjetno začneš razmišljati (če še nisi), kako o srečni novici obvestiti tudi širše okolje.

Otroček v tvoji maternici ima že med 5 in 6 cm in tehta okoli 10-14 g. Velik je že kot figa.

Kaj se dogaja v telesu nosečke?

Maternica se ti začne širiti tudi v druge smeri in zato bo zdaj pritisk na mehur malo manjši, kot v prejšnjih tednih. Mogoče opaziš tudi spremembe na tvoji koži – na nekaterih mestih bo mogoče rdečkasta ali se na njej pojavi akne (pogosto na bradi ali v T-predelu).

Morda opaziš tudi preobčutljivost kože na sonček ali srbečico. Posvetuj se s farmacevtom in začni uporabljati kakovostne kreme, ki ti bodo pomagale. Ne pozabi niti na kreme namenjene preprečevanju vzniku strij. V času nosečnosti so najbolj obremenjeni trebuh, prsi in stegna.

V tvojem telesu se je že oblikovala posteljica, ki bo od zdaj naprej skrbela za prehranjevanje otroka.

Kako se razvija otroček?

Otroček ima že oblikovane vse organe. Od zdaj naprej bodo lepo rastli in se razvijali, da lahko zanesljivo opravljajo svojo funkcijo. Bitje v tebi je vedno bolj aktivno, premika se, s čimer vadi svoje mišice in trenira reflekse.

Njegov ali njen obrazček je že razvit in celo izraža nekatera čustva. Lahko se celo malo nasmehne!

Zdravstveni pregledi

V tem obdobju si že najverjetneje imela prvi ginekološki pregled in mogoče te celo že pričakuje drugi. Če si se odločila za merjenje nuhalne svetline ali Nifty, boš kmalu videla tudi izvide testov. Držimo pesti, da bodo vse številke napovedovale zdravega in dobro se razvijajočega dojenčka!

To-do list nosečke

  • Nabaviti losjon proti strijam in ga vsaj 1-2x dnevno nanašati na najbolj obremenjene predele na koži
  • Uporabljati kremo z UV zaščito in se poleti izogibati direktnemu soncu v najbolj kritičnih urah (11-15)
  • Če rada pišeš, lahko si začneš pisati nosečniški dnevnik, v katerega si boš beležila svoje simptome, občutke in ideje in enkrat ga boš mogoče z veseljem pokazala svojemu otroku!
Oglej si vse tedne