13. teden nosečnosti

Adijo, nosečniški simptomi!

Vsaj za 3 mesece se boš najverjetneje poslovila od utrujenosti in slabosti, kar bo zelo prijetna sprememba. Opazila boš, da imaš več energije in verjetno končno začneš na polno uživati v nosečnosti.

Počutje nosečke

Zdaj, ko boš imela več energije, te mogoče začne več privlačiti tudi ponudba nosečniških vadb ali drugih aktivnosti za bodoče mamice. Je možno, da se ti tudi poveča libido in boš več seksualno aktivna. Za dojenčka ne rabiš skrbeti, v kolikor nosečnost ni rizična, spolni odnosi so nežni in se počutiš udobno, je vse absolutno varno.

Med simptomi tega tedna so:

  • Možne kožne probleme
  • Krvavenje dlesni – pazi na nežno nego zob

Velikost trebuščka in otročka

Tvoj otroček je že velik med 7 in 8 cm, tehta že okoli 20 g.

Tvoj nosečniški trebušček raste skupaj z otročkom. Opazila boš tudi počasno pridobivanje na teži. Ne rabiš pa jesti za dva, zadostovala bo tvoja navadna porcija hrane. Če boš lačna tudi med obroki, raje si izberi sadje, zelenjavo ali jogurt. Čeprav ti mogoče zdaj hitra hrana neverjetno dobro diši, ni dobra niti za tvoje telo, niti ne koristi malemu otročku v tebi.

Kaj se dogaja v telesu nosečke?

Mogoče opaziš, da so tvoje žile na prsih in nogah bolj opazne, kot prej. Je to povsem normalno, saj se je pretok krvi v tvojem telesu znatno povečal. Poskusi si noge čim bolj pogosto dvigniti nad raven srca, da se dobro prekrvijo.

V primeru, če opaziš težave z dlesni, nabavi si mehko zobno ščetko in poskusi biti pri ščetkanju čim bolj nežna. Če bi problemi nadaljevali več časa, naroči se raje k zobozdravniku. Ne pozabi niti na zadosten vnos kalcija, železa, vitamina D in magnezija, ki so v tem obdobju ključne za tvoje telo!

Kako se razvija otroček?

Otroček že ima razvite vse organe vključno s temi spolnimi, vendar mogoče tvoj ginekolog ne bo znal natančno reci, ali pričakuješ fantka ali punčko. In tudi če ti bo zdravnik lahko določil spol otročka, raje z nakupom oblačilc še malo počakaj. Slika na ultrazvoku večinoma ni še dovolj jasna in nobena napoved ni 100%-na. Spol otroka ti najbolj natančno določi genetski krvni test, iz katerega se ugotovi, ali ima otrok Y kromosom ali ne. V nasprotnem primeru lahko počakaš na morfološki pregled, na katerem bo že spol veliko bolj razviden!

Zdravstveni pregledi

V tem obdobju si že najverjetneje imela prvi ginekološki pregled in mogoče te že celo pričakuje drugi. Če si se odločila za merjenje nuhalne svetline ali Nifty, boš kmalu videla tudi izvide testov. Držimo pesti, da bodo vse številke napovedovale zdravega in dobro se razvijajočega dojenčka!

To-do list nosečke

  • Nabaviti bolj nežno zobno ščetko in paziti na pravilno ustno higieno
  • Paziti na prekrvitev nog – preko vadbe, počitek z nogami na mizi naslonjenimi na zid
  • Paziti na zadosten vnos mineralov in vitaminov
Oglej si vse tedne