2. teden nosečnosti

Nosečnost je že pred vrati 😊

Čeprav do oploditve še ni prišlo, uradno se nosečnost računa že dva tedna od dejanske oploditve jajčeca. V tem tednu se začne ovulacija, kar pomeni veliko verjetnost oploditve in posledične zanositve. Če želiš postati nosečka, zdaj je idealen čas, kdaj se še bolj posvetiti intimnim trenutkom s partnerjem!

*To, da ti je nosečniški test pokazal dve črtici ali plus, ne pomeni, da si v prvem ali drugem tednu nosečnosti, saj se nosečnost računa že pred zanositvijo. Najverjetneje si že v 3.-5. tednu! Bolj natančen termin ti bo določil tvoj ginekolog glede na datum začetka zadnje menstruacije in velikost ploda.

Počutje nosečke

  • Simptomi tipični za ovulacijo
  • Izcedek
  • Bolečine v spodnjem delu trebuha
  • Občutljive ali boleče prsi
  • Možnost povišane telesne temperature

Velikost trebuščka in otročka

Zaenkrat ni vidnih fizičnih sprememb.

Kaj se dogaja v telesu nosečke?

V tem obdobju v tvojem telesu poteka ovulacija. Iz tvojih jajčnikov se je sprostilo jajčece (ki je največja celica, celo vidna s prostim očesom!) in potuje proti maternici. Po poti se lahko sreča s semenčico, ki pride do notranjosti jajčeca, kar povzroči oploditev.

Semenčice v tvojem telesu lahko preživijo skoraj en teden dni, tako da lahko postaneš noseča tudi če nisi imela spolnih odnosov med ovulacijo, ampak nekaj dni prej!

Kaj je v tem obdobju pomembno?

Če želiš zanositi, je v tem času primerno se čim več posvetiti spolnim odnosom, saj je v tem času velika verjetnost zanositve. Pomemben je tudi življenjski stil – če si kadilka, že pred zanositvijo se priporoča s kajenjem prenehati, enako velja za alkohol, nezdravo hrano, kofein.

V primeru, če jemlješ tablete, nujno se pred poskusom zanositi posvetuj z zdravnikom. Priporoča se začeti z jemanjem prenatalnih tablet z vsebino folne kisline in zagotoviti zadosten vnos vitaminov in mineralov, ki so ključnega pomena za zdravo mamico in razvoj dojenčka.

Zdravstveni pregledi

V 2. tednu nosečnosti še ni nobenih zdravstvenih pregledov, saj dejansko še ni prišlo do zanositve.

To-do list nosečke

V tem času je za pregled pri ginekologu še prezgodaj, razen če imaš težave ali zgodovino zdravstvenih komplikacij, na podlagi katerih te bo tvoj ginekolog želel pregledati.

  • Nabaviti vitamine z vsebino folne kisline
  • Paziti na dobro počutje in zdravi življenjski stil
  • Izogibati se stresu in škodljivim dejavnikom (alkohol, kajenje, preveč maščobe, itn).
Oglej si vse tedne