3. teden nosečnosti

Otroček že ima določeno barvo las in spol!

V tem tednu pride do spočetja – en od cca nekaj sto milijonov spermijev oplodi jajčece in tako se začenja tvoja navdihujoča pot bodoče mamice! Oplojena celica v jajčecu (imenovana tudi zigota) vsebuje ves genetski material, ki bo potreben za tvojega otroka. Le-ta se po nekaj dneh začne deliti in po nekaj dneh prispe v maternico, kje se bo ugnezdil zarodek.

Počutje nosečke

Nosečke že lahko občutijo nekatere od simptomov nosečnosti, ni pa vedno tako. V tem obdobju še rezultat na nosečniškem testu iz drogerije ni nujno zanesljiv, za večjo sigurnost pa lahko investirate v test hCG vrednosti, ki se naredi z odvzemom krvi iz vene v laboratorijih.

  • Bolečine želodca, slabosti
  • Možna rahla krvavitev
  • Pogosto se ne dostavi navadna menstruacija

Velikost trebuščka in otročka

Zaenkrat ni vidnih fizičnih sprememb. Če ne moreš dočakati, ko se boš lahko pohvalila luštnim nosečniškim trebuščkom, boš morala počakati še nekaj tednov.

Kaj se dogaja v telesu nosečke?

Čeprav tega še ne bi mogli videli na ultrazvoku, zigotek v tvojem telesu, ki ga je ustvaril zmagovalen spermij skupaj z jajčecem, ima že določene genetske karakteristike.

Kako se razvija otroček?

V primeru, če je bil spermij s X kromozomom, bo otroček punčka, če pa je imel Y kromozom, bo tvoj dojenček fantek.

Zdravstveni pregledi

V 3. tednu nosečnosti še ni nobenih zdravstvenih pregledov, v kolikor pa si pravkar ugotovila, da si noseča, se je pametno takoj naročiti za 1. pregled pri ginekologu. V primeru, če si zanosila kljub kontracepciji, na to čim prej opozori ginekologa, da ne bi prišlo do neželenih komplikacij.

To-do list nosečke

  • Jemati vitamine in folno kislino

  • Paziti na zdravi življenjski slog
  • Izogibati se preveč napornim fizičnim delam
  • V primeru slabega počutja raje razdeli dnevne obroke na nekoliko manjših
Oglej si vse tedne