8. teden nosečnosti

Otročku odpade »repek« in počasi izgleda kot majhen človek

Med 8. in 12. tednom boš najverjetneje naročena na 1. pregled pri tvojem ginekologu. Slišala boš srček tvojega otroka, kar je za večino žensk zelo pomemben in emotiven trenutek. Pogled na majhno bitje, ki se razvija v tvojem trebuhu, ti bo najverjetneje pomagal lažje se spopasti z nosečniškimi simptomi in tudi skrbmi, ki jih mogoče v tem obdobju občutiš in so povsem normalni.

Počutje nosečke

Mogoče si se že navadila na nosečniške simptome, malo si prilagodila svoje navade in te več ne »mučijo« tako, kot pred nekaj tedni, mogoče pa se počutiš še zmeraj neizmerno utrujena in imaš slabosti. Oboje je popolnoma normalno, saj vsako telo reagira na nosečnost drugače. Med najpogostejšimi simptomi v 8. tednu so:

  • Utrujenost
  • Prebavne motnje, zaprtost
  • Slabosti, občutljivost na nekatere vonjave
  • Boleče prsi

Velikost trebuščka in otročka

V tem tednu se že tvoja nosečnost lahko znatno razlikuje od nosečnosti tvojih prijateljic ali sodelavk, čeprav ste morda v istem tednu nosečnosti. Nekaterim bodočim mamicam se že pozna majhen trebušček, še posebej, če niso noseče prvič ali pričakujejo dvojčke, pri drugih bo sprememba očitna šele v drugem trimesečju.

Tvoj otrok je zdaj velik približno kot majhna oliva in vsak dan se povečuje za približno 1 mm!

Kaj se dogaja v telesu nosečke?

Tvoja maternica je že kar zrastla, zato boš verjetno občutila večji pritisk na mehur in boš pogosteje morala na stranišče. V tem obdobju je pomembno, da paziš tudi na pitni režim in higieno, da se izogneš morebitnim infekcijam in vnetju mehurja.

Mogoče si že opazila, da so tvoje prsi večje, težje in potrebujejo več opore. To je normalno, saj se pripravljajo na svojo bodočo nalogo – zagotavljati mleko za malega dojenčka. V tem obdobju je pomembno, da poiščeš udoben modrček z oporo, ki bo najverjetneje malo večji kot velikost, ki si jo nosila pred nosečnostjo, zato si ga pred nakupom temeljno pomeri.

Kako se razvija otroček?

Če si naročena na pregled že v 8. tednu, boš imela priložnost prvič se »srečati« s svojim otročkom. Plod nima več repka, tako da izgleda bolj človeško in ne več kot paglavec. Poleg tega boš najverjetneje videla tudi rokice in nogice in slišala njegov srčni utrip.

Zdravstveni pregledi

Na prvem obisku bo ginekolog pregledal tvojo kri in urin, da vidi tvojo krvno skupino, krvno sliko in preveri prisotnost morebitnih bolezni (hepatitis, toksoplazmoza, sifilis, itn), ki bi lahko bile nevarne za otroka. Laboratorij boš tekom cele nosečnosti obiskovala kar pogosto – vsak mesec boš morala oddati urin, nekoliko bolj redko pa tudi kri. Vse to je pomembno, da se izogneš resnim zapletom med nosečnostjo.

V nekaterih primerih ti pri prvem pregledu ginekolog opravi tudi maternični bris.

Ultrazvočni pregled bo najverjetneje potekal interno, kar ti bo mogoče malo neprijetno, ampak brez skrbi – v prvem trimesečju je tovrstni pregled popolnoma varen. Kasneje, ko bo otroček že večji, bo ginekolog ultrazvok delal preko trebušne stene.

Ginekolog ti bo verjetno predlagal prenatalno testiranje za odkrivanje kromosomopatij. Test sicer ni obvezen, vendar je zelo priporočljiv, saj lahko v zgodnjem stadiju nosečnosti odkrije morebitne kromosomske napake ploda.

To-do list nosečke

  • Razmisliti, kako o nosečnosti obvestiti okolico in kdaj je najbolj primeren čas obvestiti delodajalca (odvisno od napornosti dela, tvojega počutja in razmer v podjetju)
  • V kolikor se odločiš za prenatalno testiranje, preveri ponudbe različnih ambulant in njihovih cen v tvoji okolici
  • Izogibati se nevarnim snovem, ki so lahko v kozmetiki, ki jo uporabljaš, ali se lahko z njimi celo srečuješ med svojim delom
  • Bodi pozorna tudi pri majhnih zdravstvenih zapletih – celo prehlad ne moreš več zdraviti tako, kot pred nosečnostjo. Nevarne so lahko tudi pršila za nos in zdravila proti migreni. Vedno se o vsakem zdravilu posvetuj z zdravnikom ali farmacevtom v lekarni. V kolikor je mogoče, se zdravilom raje izogibaj.

Oglej si vse tedne