Obdobje po rojstvu otroka lahko za vse družinske člane predstavlja prav poseben čar. Zavedati se je treba, da novorojenček ne bo nikoli več tako majhen, kot je, zato se mu je treba posvečati v največji možni meri, ga opazovati, občudovati ter biti kar se da hvaležen za to malo bitje. Hkrati pa je izjemnega pomena, da mati novorojenčka primerno poskrbi tudi zase.

Nekaj tednov po porodu je za vsako mamico poseben izziv. Telo okreva po porodu, težave ji lahko še zmeraj povzročajo hormoni, sprejemanje novih navad in obveznosti, prilagoditi mora svoj dom in ne nazadnje še svoje misli. Če v to obdobje vključi dovolj veliko mero dobre volje in se nanj dobro pripravi, bo vse skupaj potekalo bolj enostavno.

Za vse novopečene mamice smo pripravili nekaj koristnih nasvetov za učinkovito preživljanje časa nekaj tednov po porodu.

Poporodni počitek naj po stari navadi traja od dva do šest tednov

V preteklosti je morala porodnica ali otročnica (ženska, ki je pravkar rodila otroka) počivati od dva do šest tednov. V tem času jim ni bilo treba opravljati poljskih del. Ležale so v zatemnjenem ter mirnem prostoru. Držati so se morale porodne diete, ki je bila sestavljena iz nemastne kokošje juhe, namočenega in popečenega belega kruha, namočenega v jajce, kokošjega mesa in maslene zabele. Pile so vino ter čaj iz kamilice. S tem naj bi se ji povrnila moč. Izogibati so se morale solati, čebuli in fižolu.

Veliko je tega ostalo podobnega tudi danes. Prvih šest tednov po porodu je za novopečeno mamico izjemno zahtevnih. Telo se počasi vrača v svojo prvotno stanje, še zmeraj se mamica bori s krvavitvijo, vzpostavljanjem dojenja oz. nekatere celo z majhno produkcijo mleka.

V tem času je najbolj pomembno, da je mamica čim manj v stresu in da ima razen skrbi za novorojenčka čim več časa za počitek. Vsi vemo, da to ni vedno izvedljivo, še posebej v primeru, če že imate starejše otroke ali druge obveznosti, ki 6 tednov enostavno ne morejo počakati. Vendar je pametno sprejeti vsako pomoč, ki jo lahko in se vnaprej dobro pripraviti.

Vnaprejšnja dobra priprava novopečene mamice

Čas okrevanja po porodu vam bo hitreje in prijetneje minil, če si boste že pred porodom dobro pripravile načrt. Ta naj zajema pripravo hrane, dogovore s prijatelji, sorodniki, znanci, najem pomoči izven družinskega kroga, pripravo prijetnega prostora.

V času nosečnosti si lahko kuhate enolončnice ter podobne jedi, ki jih lahko daste v zamrzovalnik in jih koristno uporabite po porodu, ko ne boste imeli časa za kuhanje. S svojimi bližnjimi se dogovorite, da vam prvih nekaj tednov po porodu pomagajo  s čuvanjem starejših otrok, ali pri pospravljanju stanovanja in tudi prostorov izven njega. Seveda si lahko najamete tudi dober servis za čiščenje. Tovrstne storitve so namreč dandanes postale cenovno zelo dostopne.

Izjemno dobrodošla je lahko tudi pomoč dule, spremljevalka mlade mamice, ki jih ob strani stoji v več pogledih. Pri nas je kar nekaj takšnih oseb, ki se s tem ukvarjajo profesionalno.

Z vsakdanjimi aktivnostmi pričnite tedaj, ko se za to počutite sposobno

Kdaj novopečena mamica lahko prične z vsakdanjimi aktivnostmi, je eno od pogostejših vprašanj, na katerega pa niti strokovnjaki, na primer ginekologi, nimajo enotnega odgovora. Najboljši nasvet je ta, naj mlada mamica začne z vsakdanjimi opravili tedaj, ko je za vse dovolj sposobna in močna. Vendar je pomembno vse opravljati z mero in paziti, da upoštevate navodila zdravnikov in fizioterapevtov, še posebej ob dvigovanju težkih bremen oz. starejših otrok. V tem obdobju je še posebej priporočljivo paziti na trebušne mišice in hrbtenico!

Puerperij naj traja, dokler se vam rodila ne povrnejo v svoje stanje

Poporodno obdobje ali puerperij se prične po porodu posteljice. Traja toliko časa, dokler se rodila ne povrnejo v prednosečniško stanje. To najpogosteje traja šest tednov. Pravilo, da mora porodnica počivati šest tednov, torej ima smiselno razlago. Nekatere porodnice lahko okrevajo zelo hitro; že samo nekaj dni po porodu so popolnoma pri močeh. Pri drugih pa okrevanje lahko traja dlje. Odvisno je to predvsem od tega, kako zahteven je bil porod, na kakšen način je potekal, ali je mamica bila šivana ali rodila s carskim rezom in na koncu tudi individualno zdravstveno in psihično stanje vsake posameznice.

Zelo pomembno je navaditi se pravilno se dvigovati iz postelje in ko se boste počutile pripravljene in vam to priporoči vaš ginekolog oz. patronažna sestra, začeti z vadbami trebušnih mišic, ki vam jih je po porodu predlagal fizioterapevt.

Prvi sprehod na svežem zraku

V primeru, če ste rodile v toplih, sončnih mesecih, se lahko na prvi sprehod odpravite takoj, ko se počutite dovolj močne. Prvi sprehod vendar ne sme biti dolg. Ker je pri porodnici možna vrtoglavica ali pa ima šibke noge, naj s seboj nujno vzame spremljevalca. Če ste pa rodile pozimi, je ključnega pomena paziti tudi na dojenčka, saj so zelo občutljivi na mrzlo, zimsko vreme. Zelo dobro ga oblecite, zapakirajte v pajaca in odejico in dolžino sprehoda prilagodite priporočilom patronažne sestre in vašemu občutku. Če ima dojenček mrzle rokice ali se mu od mrzlega zraka spremeni barva ustnic, morate se takoj vrniti domov.

Kdaj prvič sprejeti obisk družine in prijateljev?

Verjetno vaši najbližji že komaj čakajo, da spoznajo vašega novega družinskega člana.

Kdaj se lahko prvič obišče novorojenčka, ni posebnega pravila. Vse je odvisno zlasti od okoliščin: kot prvo je pomemben dejavnik zdravje novorojenčka in počutje mamice. Če se mamica ne počuti pripravljena in bi ji obisk povzročal več stresa in neudobja kot veselja, je boljše s prvim obiskom malo počakati oz. sprejemati samo tiste najbližje družinske člane.

Če se pa odločite, da je ta pravi čas za sprejemanje obiskov, izjemno pozornost namenite zdravstvenemu stanju in higieni rok obiskovalcev. Dojenček še nima dobrega imunskega sistema, zato je ključnega pomena, da predvsem prvih nekaj tednov po porodu ne pride v kontakt z virusi in bakterijami, na katere v varnem okolju mamičinega trebuščka ni bil navajen. Zelo skrbno zato pazite na higieno rok vaših obiskovalcev in ne dovolite obiske v primeru, če niso zdravi, kašljajo ali se ne počutijo dobro.

Kaj je pomagalo prvih par tednov po porodu vam? Če imate nekakšen koristen nasvet za druge mamice, veseli bomo, če ga boste z nami delili v komentarjih 🙂 !