Vsak od staršev si slej ko prej želi, da bi se njihov otrok obdal z dobrimi in zvestimi prijatelji. Najpomembneje je, da se starši zavedajo dejstva, da izbira prijateljev za njihovega otroka ni njihova naloga. Pri tem pa mu lahko v veliki meri seveda pomagajo. Ključno vlogo pri tem zagotovo igrata dober zgled in vzgoja.

Če boste svojega otroka učili lepih človeških lastnosti, si bo malček zagotovo hitreje pridobil prave pristne prijatelje. Osnova kakovostnih človeških odnosov je tudi vljudnost. To pomeni, da vaš otrok zna pozdraviti, se zahvaliti, se zna opravičiti, drži obljubo, zna biti sočuten. Vse te lastnosti so takšne, ki bi si jih vsak človek želel imeti v svojem prijatelju.

Otrok bo hitreje pridobil prijatelje, če ga boste bodrili k temu, naj bo čim bolj igriv, spontan, domiseln, humoren. To so lastnosti, ki bodo njegove sovrstnike močno privabljale v njegovo bližino.

Otroku bodite pri iskanju prijateljev odličen zgled

Otroci zagotovo opazijo prijateljstva, ki jih gojijo njihovi starši in se teh tudi dobro zapomnijo. Ravno tako dobro zaznavajo, ali so njihovi prijatelji stalni ali pa jih stalno menjavajo.

Vaši otroci si bodo torej želeli lepa in trdna prijateljstva, če bodo videli, da jih gojite tudi sami. Otroci skrbno opazujejo, kako gojite odnose s prijatelji, kako pogosto se srečujete z njimi, koliko časa si vzamete za njih, kako se do njih vedete.

Če imate sami okoli sebe veliko dobrih prijateljev, za katere si vedno vzamete dovolj časa in z njimi preživljate lepe trenutke, se iskreno pogovarjate in zabavate, potem ste zagotovo opravili več kot polovico naloge pri pomoči iskanja prijateljev za svoje male junake.

V izbiro prijateljev svojega otroka se nikoli ne vmešavajte na neustrezen način

Če imate občutek, da je vaš otrok brez pravih prijateljev ali da je celo odmaknjen oziroma odrinjen iz družbe ali da si izbira le slabo družbo, se v njegovo izbiro ne vmešavajte na nepravi način.

V takšnem primeru je najpametneje, da otroku postavite kakšno tehtno vprašanje, ki mu bo dalo misliti. Čeprav bo na glas svoje prijatelje goreče zagovarjal, bo pri sebi na tihem razmišljal o vprašanju, ki ste mu ga postavili.

Pozanimajte se za vsa imena otrokovih najtesnejših prijateljev in ga povprašajte o njih

Za vašega otroka bo še posebej dragoceno, če bo vedel, da poznate vsa imena njegovih najboljših prijateljev. Še toliko bolj pa ga boste osrečili, če ga boste na vsake toliko časa povprašali za katerega od prijateljev.

Preko odgovorov vašega otroka boste lahko razkrili, v kakšnem odnosu je z določeno osebo v danem trenutku. Otroka na primer vprašajte, kaj je njegov prijatelj danes zabavnega počel v šoli ali pa, kam bo odšel na počitnice. Tako boste najhitreje ugotovili, kako blizu sta si še v resnici.

S svojim otrokom vadite družabne okoliščine

Morda imate doma sramežljivega malčka, zato sklepanje prijateljstev zagotovo ne bo tako preprosto. Z njim lahko kar doma povadite družabne okoliščine. Na ta način mu boste omogočili dobre priprave na navezovanje stikov.

Ne vmešavajte se v prepir med svojim otrokom in njegovimi prijatelji

Najverjetneje bo med vašim otrokom in njegovimi prijatelji prej ali slej prišlo tudi do nesoglasja oziroma prepirov. Verjetno vas bo zamikalo, da bi v prepir posegli še sami. Priporočamo vam, da tega ne počnete. Veliko več boste za svojega otroka naredili, če mu boste v takšnem primeru stali ob strani, še posebej, če bo otrok zaradi prepira žalosten. Otroci naj se namreč reševanja prepirov čim prej naučijo sami. Za to vam bodo zagotovo hvaležni tudi čez leta.

Z dobro vzgojo in dobrim zgledom torej lahko najbolje pomagate svojemu otroku pri iskanju prijateljev. Predvsem pa se izogibajte vmešavanju v njihove stvari. Bodite bolj taktični. Za težave boste najhitreje izvedeli, če boste svojemu otroku postavili primerna vprašanja, ki se navezujejo na njegove prijatelje. Najpomembneje je, da otroku stojite ob strani, ko je na primer zaradi prijateljev žalosten, potrt, razočaran. Tedaj pa se le vmešajte s kakšnim dobrim nasvetom.

Je vaš malček družaben ali ima težave z iskanjem prijateljev? Kako mu pomagate obdržati prijateljstva oz. vzpostavljati nova? Deli vaše nasvete z nami in drugimi mamicami 😊.