V pričakovanju novega družinskega člana v vaš dom ste najverjetneje neizmerno navdušeni in komaj čakate na dan, ko ga boste lahko pestovali, ga nežno nagovarjali, poljubili na čelo, položili v zibelko. Po drugi strani pa je zelo težko napovedati, kakšen bo odziv njegovega starejšega bratca ali sestrice.

Na odziv praviloma vpliva kar nekaj ključnih dejavnikov, na primer starost, osebnostne lastnosti, navezanost na starše, število otrok v družini …

Ne glede na omenjene dejavnike, je najpomembneje, da otroka ustrezno pripravite na prihod še enega družinskega člana.

Z otrokom se na primeren način pogovorite o prihodu novorojenčka

Če je sorojenec dovolj star, se z njim lahko na primeren način pogovorite o prihodu novorojenca. Razložite mu, kako bo, ko k vam na dom pride dojenček, kaj vse bosta lahko skupaj z njim kasneje počela. Čeprav se boste z otrokom nežno in nadvse prijazno pogovarjali o sicer veselem prihodu, pa ne morete predvideti vseh njegovih čustvenih reakcij.

Otroku staremu do treh let prihod bratca ali sestrice v družino lahko napoveste na povsem pravljični način. Starejšemu otroku razložite, kaj se v resnici dogaja pred otrokovim rojstvom. Povejte mu, da v vas raste novo življenje in da se mu bo v prihodnjih mesecih pridružil bratec ali sestrica. Dovolite mu, da posluša bitje njegovega srca, čuti premikanje v vašem trebuhu. Že vnaprej mu napovejte prijetne naloge, ki vam jih bo pomagal opravljati v povezavi z dojenčkom.

Nekateri otroci se na prihod novorojenčka v njihov dom odzovejo z izjemno skrbjo, po drugi strani pa otroka lahko zajame ljubosumje in novinca v družini zato veliko težje sprejmejo. V takšnem primeru je najpomembneje, da so starši čim bolj potrpežljivi in nikakor ne pozabijo na potrebe svojega starejšega otroka.

Starejšemu otroku namenite dovolj veliko mero pozornosti

V obdobju prihoda novorojenčka v vaš dom torej nikakor ne smete pozabiti na starejšega otroka, četudi je ta lahko že dokaj samostojen. V tem času mu namenite še večjo mero pozornosti kot sicer. Nikakor ga ne smete izključevati ali celo odrivati.

Odlična rešitev je, da starejšemu otroku postavite kakšno odgovorno nalogo, ki jo bo moral izpolniti za svojega mlajšega bratca ali sestrico. Pomaga naj vam na primer pri nakupovanju opreme za vašega dojenčka, pripravlja naj posteljico, igrače.

Zaupajte mu celo izbiro imena za novorojenca. Vse to vključite v njegov urnik in pri obveznostih, ki jih mora opraviti, nežno, a odločno vztrajajte. Če bo otrok to sprejel in ohranil, se bo veliko lažje navadil na prihod novega člana družine.

Vsak dan posebej si vzemite čas za svojega starejšega otroka

Ljubosumje lahko hitro umirite tudi na ta način, da si prav vsak dan posebej vzamete dovolj časa tudi za starejšega otroka. Z njimi počnite stvari, ki jih ima najraje. Otrok bo občutil, da je tudi on pomemben član družine in počasi bo pozabil biti ljubosumen.

V času, ko se mama intenzivno ukvarja z dojenčkom, naj se s starejšim otrokom ukvarja oče, babica, dedek oziroma kdor koli od bližnjih. Počasi pa boste morali starejšega otroka navaditi tudi na to, da je treba tu in tam pozornost nekoliko bolj usmeriti na njegovega mlajšega sorojenca.

Primerno se odzovite v primeru neprimerne reakcije starejšega otroka do dojenčka

Ljubosumje starejšega otroka ob prihodu dojenčka je neredek pojav. Nekateri sorojenci bodo dojenčka hoteli celo udariti, spet drugi se z njim ne bodo želeli igrati ali deliti svojih igrač. Najpomembneje je, da ste kot starši občutljivi tako na potrebe novorojenčka kot tudi ostalih otrok.

Ko na primer pride do ščipanja, pretepanja, grizenja, morate pravilno in pravočasno odreagirati. Jasno povejte, da takšno vedenje nikakor ni dovoljeno. Obenem povejte, kakšno vedenje je sprejemljivo oziroma želeno. Vsekakor morate svojega starejšega otroka tudi primerno pohvaliti, kadar je njegovo obnašanje do dojenčka prijazno. Otrok se na ta način nauči, kakšna vrsta vedenja je socialno zaželena.

Ali imate doma že več otrok in ste se morali spopasti z ljubosumjem starejšega otroka? Kaj vam je najbolj pomagalo, da ga/jo pripravite na novega družinskega člana? Napišite nam vaše izkušnje v komentarje spodaj 😊.