Po nekem času neprestane zamenjave otrokovih plenic si vsak od staršev želi, da bi že končno prišel čas, ko bo otrok začel uporabljati kahlico ali straniščno školjko. Prehod s plenic na kahlico je odvisen od otrokovega nevrološkega in motoričnega razvoja. Da je otrok sposoben kontrolirati svoje uriniranje in zna povedati, da mora iti na stranišče ali da se celo sam odpravi na stranišče, morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

 • Otrok mora hoditi sam, brez kakršnekoli pomoči.
 • Sam si mora znati obleči in sleči hlače.
 • Otrok ve, da želi lulati in to pove ali pa sporoči, ko se je že polulal.
 • Plenico zmoči manjkrat, zdrži brez lulanja tudi do dve uri in nato polula večjo količino urina.
 • Lulanje in kakanje postaneta rednejša in doslednejša.

Postopek odvajanja od plenic se odvija v več fazah

 • Otrok pove, kdaj se je polulal.

  Čestitajte mu, ker vas je opozoril, lahko mu dovolite, da vam pomaga pri menjavi plenice.

 • Otrok vas opozori, ko lula.

  V tem primeru ga ne smete grajati, ker vas ni pravočasno opozoril.

 • Otrok vas opozori, preden se polula.

  Če reče, da hoče na kahlico ali vi opazite, da postane nemiren, se sklanja ali se dotika plenice, ga povprašajte, če želi na kahlico.

Največ otrok prične dosledno uporabljati kahlico med 2 in 3 letom starosti

Če želite vedeti, ali je vaš otrok pripravljen ali ne, morate biti pozorni na znake, ki se običajno pojavijo med 18 meseci in 3 letom starosti. Po raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje za izdelavo plenic, do 61% otrok plenic ne potrebuje več med 2 in 3 letom starosti. Skoraj 34 % malčkov pa plenic ne potrebuje že pred 2 letom starosti.

Če je otrok pripravljen na odvajanje od plenic, bo celoten postopek trajal od dveh tednov pa tja do enega meseca. Če otrok še ni pripravljen, bo odvajanje trajalo veliko dlje. Zelo je pomembno, da postopek odvajanja ne postane predolg in izčrpavajoč, zato morajo starši razmisliti, ali je otrok na to pripravljen ali ne. V kolikor ni še ta pravi čas, je bolje še malce počakati.

Vsak od staršev se sprašuje, kako lahko uspešno odvadi svojega otroka od plenic. Običajno starši najprej pričnejo za otroka uporabljati kahlico, ko je ta star približno dve leti. Otrok pri tej starosti veliko lažje sedi na kahlici, ki je postavljena na tla, kot na straniščni školjki, na katero se mora povzpeti, pa čeprav ima postavljeno stopničko, za lažje vzpenjanje.

Otroci, ki raje kot kahlico uporabljajo stranišče

Vendar pa obstajajo otroci, ki ne marajo sedeti na kahlici in si je ne želijo uporabljati za svoje stranišče. Želijo si namreč početi to, kar počnejo njihovi starši. To pomeni, da želijo uporabljati običajno straniščno školjko. V primerih ko otrok zavrača kahlico, je dobro vedeti, da otroka ne smete siliti k uporabi. Poiščite raje primeren način, kako se bo lahko sam povzpel na straniščno školjko in dodajte nastavek za straniščno školjko, ki je prilagojen za otroke, da pri tem ne bo padel ali zdrsnil.

Izbira ustrezne otroške kahlice

Če pa je vašemu otroku kahlica všeč, je priporočljivo, da poiščete takšno, ki bo primerno velika zanj in v kateri mu bo prijetno. Kahlica naj bo v svetlih barvah, z risbami in podobami, ki so otroku všeč. Nekateri modeli imajo tudi dodane zabavne zvoke ali glasbo, da se otrok na kahlici zabava. Kljub vsem prednostim, ki jih prinaša zabavna kahlica, pa ni potrebno, da zanjo odštejete preveč denarja, saj ni nujno, da bodo dodatki otroku olajšali privajanje. Priporočljivo pa je, da si otrok sam izbere kahlico, saj jo bo tako tudi raje uporabljal.

Uporaba otroške kahlice

Ko kahlico kupite in jo prinesete domov, začnite s tem, da se otrok vsaki dve uri usede nanjo in na njej sedi, dokler ne začne lulati. Ko bo to dosegel, bo bolje razumel, kaj se od njega pričakuje. Privadil se bo tudi na občutek, ki se ga občuti preden se gre na stranišče, kar mu bo pomagalo, da bo znal povedati, kdaj je čas za obisk stranišča. Na koncu ga vedno pohvalite in mu povejte, da ste ponosni nanj in na njegove dosežke. Tako bo ponosen in bo kahlico uporabljal še z večjim veseljem.

Če otrok že hodi v vrtec, privajanje na kahlico omenite tudi njegovi vzgojiteljici. Tako bo tudi v vrtcu uporabljal kahlico, kar bo olajšalo postopek učenja in privajanja. V kolikor bi v vrtcu postopek privajanja opustili, bi to podaljšalo celoten proces, kar za otroka ni dobro, saj povzroči zmedo.

Ne nazadnje pa morate vedeti, da je potrebno biti potrpežljiv in vztrajen. Otroka ne smete nikoli grajati ali ga kaznovati, ker se je polulal v hlače, saj so takšne težave na začetku običajne. Zelo hitro po začetku privajanja na kahlico bo otrok po navadi pridobil nadzor nad uriniranjem in tako mu boste plenico lahko odstranili tudi ponoči. Vendar se lahko zgodi, da bo otrok plenico ponoči potreboval tudi še leto dni zatem, ko bo čez dan že samostojno uporabljal kahlico.

Kakšne so vaše izkušnje z navajanjem na kahlico? Ali je šlo enostavno ali ste se plenic znebili na bolj težaven način? Podelite kakšen nasvet z drugimi mamicami 😊.