Mnogo otrok si želi svojega hišnega ljubljenčka, a končna odločitev vedno sloni na njihovih starših. Res je, da ima življenje s hišnimi ljubljenčki ogromno pozitivnih učinkov, vendar se je potrebno zavedati, da domača žival ni igračka in prinaša tudi določeno mero odgovornosti in dodatnega dela.

Starši se pred nakupom domačih živali najpogosteje sprašujejo o tem, kdaj je otrok za tako obveznost pripravljen in katero domačo žival izbrati. Zato je potrebno dobro poznati prednosti in slabosti posameznih domačih živali in tudi to, kakšne izkušnje bo otrok z oskrbo svojega ljubljenčka pridobil in kako zahtevna je nega za nje.

Kdaj je otrok pripravljen na domačo žival?

Mnogo otrok si zaželi domačo žival, še preden so sposobni poskrbeti sami zase. V želji lastiti luštno kosmato kepico obljubljajo tudi to, česar kasneje ne morejo izpolniti. Želje so zelo različne, od kužkov, mačk, papig, kuščarjev, ribic, hrčkov, pa do tistih najbolj nenavadnih, kot so na primer kače ali pa razne žuželke.

Odločitev je v veliki meri odvisna tudi od tega, ali živite v stanovanju ali v hiši in seveda od starosti vaših otrok. Starši boste zagotovo najbolje znali oceniti, ali je otrok dovolj odrasel in odgovoren, da bo lahko v celoti poskrbel za svojega hišnega ljubljenčka oz. ali boste lahko v primeru, če otrok nego živali zanemari, za domačo živali poskrbeli vi.

Prednosti in slabosti posameznih domači živali

Še preden v svoj dom sprejmete novega člana družine, temeljito razmislite, ali boste imeli dovolj časa in sredstev za njegovo oskrbo, in ne nazadnje tudi na to, kdo bo lahko poskrbel zanj, ko se boste odpravili na počitnice.

Da bo odločitev nekoliko lažja, smo v nadaljevanju pripravili nekaj prednosti in slabosti najpogostejših hišnih ljubljenčkov.

 • Psi:

  Prednosti: Pes je človekov najboljši prijatelj, saj nam je blizu tudi po svoji čustveni plati. V lahko hišo prinese ogromno ljubezni, navezanosti, veselja in zabave, otroku pa hitro postane njegov najzvestejši prijatelj. Lahko z njim doživi pustolovščine na svežem zraku, celo si najde nove prijatelje. Pozitiv, ki s seboj prinaša sprejetje kužka v vašo družino, je neskončno, vendar je enako veliko tudi s tem povezanih obveznosti.

  Slabosti: Psi zahtevajo veliko časa in vsakodnevne nege. Potrebno ga je redno peljati na sprehod in to tudi v grdem vremenu ali med boleznijo. Morate se doma organizirati, da je vsaj vsakih 8 ur nekdo doma in psa lahko pelje ven, saj je za zdravje kužka izjemno pomembno, da redno lula in kaka. Veliko časa je treba nameniti njegovi vzgoji, saj nevzgojen kuža lahko predstavlja velik problem za celotno družino in je lahko celo nevaren za okolje. Računati je treba tudi s stroški za hrano in veterinarja ter pasje hotele v primeru, če vam med počitnicami ne bo imel kdo za psa skrbeti. Če se boste odločili za pasmo z rodovnikom, morate vedeti, da boste zanj odšteli kar nekaj denarja, a se lahko namesto tega odločite, da boste novega družinskega člana poiskali v pasjem zavetišču.

 • Mačke:

  Prednosti: Mačke so manj zahtevne za nego, saj so zelo samostojne in ne potrebujejo zase veliko prostora. Po navadi so tihe, čiste, družabne živali, ki otroku nudijo čustveno bližino. Primerne so za večje otroke, ki že vedo, kdaj mačke potrebujejo svoj mir in kdaj si želijo igre in božanja. Velika prednost je, da mačke ni treba peljati na sprehod, saj vse lahko opravijo na mačjem WC-ju.

  Slabosti: Mačke niso tako predvidljive in vodljive kot na primer psi. Če pa bo otrok pretirano silil vanjo, se bo umaknila ali celo branila s praskanjem ali grizenjem. V prvem letu življenja jih je potrebno pogosto voziti k veterinarju, pa tudi hrana zanje predstavlja dodatni finančni strošek. Če so mačke v stanovanju, je potrebno za čiščenje mačjega stranišča poskrbeti vsak dan.

 • Hrčki in morski prašički

  Prednosti: Hrčki in morski prašički so majhne živalce, ki so relativno poceni in za katere je enostavno skrbeti. Za bivanje potrebujejo majhno kletko, ki jo lahko odnesete s seboj, kamor želite. Sicer pa lahko ti hišni ljubljenčki tudi cel dan ostanejo sami, saj jim družba človeka ni tako zelo nujna.

  Slabosti: Mladi glodavci so zelo urni in njihovo nočno tekanje po kletki je lahko moteče, podnevi pa so zato nezanimivi, saj veliko časa prespijo. Kletko je potrebno očistiti vsaj dvakrat na teden, saj je v nasprotnem primeru v stanovanju zelo hitro moteč vonj po glodavcih. Paziti je treba tudi na morebitne alergije.

 • Ribice

  Prednosti: Ribice so relativno poceni in ne zahtevajo nobene posebne nege. So brez vonja, hrana in zdravniška oskrba pa ne zahtevata veliko finančnih sredstev. Primerne so za mlajše otroke, vendar pod nadzorom odraslega.

  Slabosti: Ti hišni ljubljenčki postanejo otrokom hitro nezanimivi, saj se otroci z njimi ne morejo igrati, kot na primer z mačkami ali psi, zato je velika verjetnost, da se jih bodo hitro naveličali. Računati je treba tudi z rednim čiščenjem akvarija, kar je zelo pogosto obveznost, ki jo na koncu opravljajo izključno starši.

 • Zajčki

  Prednosti: Zajčki so družabne, tihe, mehke in ljubke domače živali, zato zadovoljijo otrokovo potrebo po toplini in mehkobi. Za bivanje ne potrebujejo velike kletke, lahko pa jih naučite, da opravljajo potrebo vedno na določenem mestu.

  Slabosti: Zajčki potrebujejo tiho in mirno okolje, z njimi pa je potrebno ravnati nežno in previdno, zato niso primerni za otroke, mlajše od pet let. Ker potrebujejo veliko gibanja, je priporočljivo poskrbeti tudi za dovolj gibanja izven kletke, ki jo je potrebno redno čistiti.

Kakšne izkušnje pridobi otrok, če ima domačo žival?

Čeprav skrb za domačo žival zahteva veliko dela in časa, pa otrok pri tem pridobi številne pozitivne izkušnje. Poleg tega, da se nauči odgovornega ravnanja pri oskrbi domače živali, pa prijateljstvo z živaljo izboljša tudi socialne odnose in vpliva na otrokovo psihološko zdravje.

Ker se otrok v skrbi za domačo žival nauči tudi razumeti čustva in potrebe svojega ljubljenčka, ima to velik vpliv pri izgradnji njegovega samospoštovanja. Zaradi domače živali se bo otrok vedno počutil brezpogojno sprejetega, saj mu hišni ljubljenček daje močno čustveno in socialno oporo.

Imate doma hišnega ljubljenčka? Za katerega ste se odločili in zakaj? Napišite nam več v komentarje, ali z nami delite kakšno slikico 😊.