Neprijetne težave z mehurjem (znane tudi kot cistitis ali pogovorno »prehlajen mehur«) pozna skoraj vsaka od nas. Nekatere ženske se z njim srečajo le nekaj krat v življenju, druge muči skozi celo življenje in imajo lahko celo kronično obliko vnetja, ki je veliko bolj resna in neprijetna. Ženske smo veliko bolj pogosta tarča vnetij mehurja kot moški, kar predvsem povzroča dejstvo, da imamo krajšo uretro in razdaljo med anusom in vagino, zato imajo bakterije veliko hitrejšo in lažjo pot do mehurja.

Infekcije urinarnega trakta povzročajo bakterije (najpogosteje je to bakterija E.coli). Večinoma naše telo nima problema bakterije izločiti skupaj z urinom, zato se ženskam, še posebej v času nosečnosti, priporoča piti veliko tekočin in redno hoditi na toaleto. V primeru, če se bakterije množijo in dosežejo mehur, se lahko razmnožijo in se z njimi naš imunski sistem ne zna več boriti. Takrat pride do neprijetnega vnetja mehurja, ki ga spremljajo simptome, ki so večini žensk že zelo dobro znane.

Kakšni so simptomi vnetja mehurja?

Kot prvo ženske opazijo pogosto potrebo po uriniranju, čeprav je količina urina manjša, kot po navadi. Še posebej pri hujših oblikah vnetja kdaj pa kdaj izločite le par kapljic urina. Večinoma se ob koncu uriniranja pojavi tudi pekoč in boleč občutek. Čeprav ste na WC-ju vsakih par minut, še zmeraj lahko imate občutek nezadostno izpraznjenega mehurja. Urin je lahko moten, oz. ima celo temnejšo barvo (sledi krvi v urinu), lahko ima nenavaden, neprijeten vonj (za E.coli bakterije je značilen celo »kemičen« vonj urina).

Vnetje mehurja gre pogosto roka v roki tudi z bolečinami v predelu medenice, in pri resnih oblikah vnetja je za ženske celo boleča normalna hoja. Lahko se pojavi tudi rahlo povišana telesna temperatura.

Zakaj je med nosečnostjo vnetje mehurja še bolj pogosto?

Med nosečnostjo prihaja do sprememb v telesu ženske, ki lahko vplivajo tudi na razvoj okužb sečil. Upočasnjuje se peristaltika sečevodov, povečana maternica pritiska na mehur in se poveča pH urina.

Zakaj je lahko nevarno?

Vnetje mehurja je pogosta težava, vendar se je ne sme podcenjevati, še posebej ne v času nosečnosti. Povečuje tveganje za spontani splav, prezgodnji porod in zelo nevarno je tudi vnetje ledvic, ki je lahko posledica nezdravljenega vnetja mehurja. Zato takoj, ko opazite znake vnetega mehurja, kontaktirajte vašega osebnega zdravnika. Le-ta vam bo izstavil napotnico v laboratorij, kje vam v urinu preverijo prisotnost bakterij. Naj ne bi bili prisotne niti beljakovine, metilketoni in levkociti.

Kako ga lahko preprečimo?

 • Pite zadostno količino vode,

  predvsem čiste vode, nesladkanih čajev za nosečnice. Pazite, ker urološki čaji in čaji z brusnico niso med nosečnostjo priporočljivi!

 • Izogibajte se nekateri hrani in pijačam,

  npr. alkoholu (kar je v času nosečnosti sicer samoumevno), preveč kave ali močnim čajem, preveč začinjeni hrani in sladkorju, ki pomagajo množenju bakterij v vašem telesu.

 • Izogibajte se oblačilom,

  izdelanim iz sintetičnih materialov in oprijetim oblačilom.

 • Nabavite si kakovostne, bombažne hlačke,

  ki niso preveč oprijete. Definitivno se izogibajte tangicam, ki so najboljši prijatelj bakterij, ker pri hoji in med sedenjem prenašajo bakterije iz anusa v vagino. Za nekaj časa dajte iz vaše omare stran tudi hlačke in sintetike.

 • Osebna higiena:

  Po mali in veliki potrebi se brišite v smeri od spredaj zadaj, da preprečite prenos bakterij. V kolikor je mogoče, se po veliki potrebi stuširajte

 • Kozmetika za osebno higieno:

  Pri osebni higieni uporabljajte izključno čisto vodo ali mila, ki so posebej namenjena za intimno higieno

 • Pazite na mokre hlačke

  Pazite, da niste v mokrih hlačkah perilu ali kopalkah. Če se vam zna zgoditi, da se vam preznojijo hlačke (v vroči pisarni ali npr. po vadbi) ali imate izcedek (ki je med nosečnostjo dokler pogost), imejte s sabo rezervne, čiste, suhe hlačke. Tudi po tuširanju pustite, da se najprej popolnoma posušite, šele potem si oblecite hlačke.

 • Nikoli v mokrih kopalkah!

  Pazite na mokre kopalke! Takoj ko pridete ven iz vode, jih zamenjajte za suhe

 • Po spolnem odnosu poskrbite za osebno higieno

  Po seksu je priporočljivo, da greste na malo potrebo, da se iz mehurja izločijo bakterije in da se stuširate

 • Pazite na prehlade

  Toplo se oblecite in pozornost posvetite predvsem izbiri čevljev, še posebej v prehodnih obdobij kot pomlad in jesen

 • Redni pregledi

  Med nosečnostjo hodite na redne preglede in na preglede urina, na katere vas pošilja vaš ginekolog

Kaj storiti, če je do vnetja že prišlo?

Že pri rahlih simptomih vnetja mehurja takoj povečajte količino vode, ki jo dnevno spijete in trudite se, da greste na malo potrebo vsaj 8x dnevno. Če težave nadaljujejo ali se simptomi še poslabšajo, takoj kontaktirajte vašega osebnega zdravnika ali ginekologa, ki vas bo napotil v laboratorij in vam predpisal ustrezno zdravljenje.

Antibiotiki – da ali ne?

V resnih primerih vam zdravnik predpiše nekatere od antibiotikov, ki so primerne tudi za nosečnice. Veliko nas mamic se sicer izogiba antibiotikom med nosečnostjo dokler le lahko, ampak morate vzeti v poštev tudi vse možne zaplete, do katerih bi lahko prišlo pri nezdravljenem vnetju mehurja ali ledvic. Le-te bi lahko ogrozili vas in tudi vašega nerojenega otročka.

Kako lahko sami zdravimo blage oblike vnetja?

V kolikor zdravnik ne priporoča zdravljenja z antibiotiki, nadaljujte s preventivnimi ukrepi in se morda posvetujte s farmacevtom glede nekaterih preventivnih oblik zdravljenja, s katerimi si lahko pomagate (npr. med nosečnostjo se lahko uporablja naravno zdravilo D-manoza).

Ali imate izkušnje z vnetjem mehurja? Kakšni preventivni ukrepi so vam pomagali in čemu se raje izogibate? Svetujte ostalim mamicam in pazite na svoje zdravje in zdravje vašega otročka 😊.