Otroški voziček je po navadi ena od stvari, nakupa katerih se bodoče mamice največ veselimo. Pogosto smo že kot majhne punce imele vozičke, v katerih smo naokoli peljali lutkice ali plišaste igračke.

Zdaj, ko se vam že povečuje nosečniški trebušček in mogoče celo že veste spol svojega otroka, se mogoče sprašujete, kako se znajti v ogromni ponudbi otroških vozičkov? Kaj je pomembno in katerega si izbrati? Nekaj nasvetov bomo z vami delili v tem blogu.

Kako dolgo boste uporabljali košaro?

Voziček v obliki košare boste uporabljali maksimalno 6-7 mesecev, saj potem bo že otroček kazal zanimanje za okolje in bo že verjetno želel na sprehodih sedeti in gledati okoli sebe.

Lahko nabavite voziček v setu 3 v 1, ki bo vključeval kolesa z ogrodjem, globoko košaro, lupinico in sedežni del. Sedežni del lahko uporabljate kasneje, ko bo otrok že želel sedeti, vendar je le-ta malo težji in manj zložljiv kot so vozičke-marele, tako da ni toliko primeren za potovanja ali če živite v majhnem stanovanju.

Na kaj paziti pri izbiri?

V poštev vzemite več dejavnikov:

1. Ali boste večino časa voziček uporabljali pozimi ali poleti?

Pri zimskih otrocih je pomembno, da nabavite voziček s kakovostnimi gumami, ki so primerne tudi za sneg in se z njimi lahko manevrira.

Pri poletnih otrocih pa je zelo pomembno, da voziček ni temne barve, saj se le-ta na sončku hitreje segreje. Obenem pa poleti priporočamo nabaviti voziček s strehico, ki lahko zagotovi sence za dojenčka, saj se pokrivanje vozička s tetra pleničko ne priporoča. Za poletje so najboljši vozički, ki imajo streho z možnostjo zračenja.

2. Ali je med vama s partnerjem razlika v višini?

Če ja, pride vam prav nastavljiv ročaj vozička. Višina, ki je primerna za vas, ni nujno udobna vašemu partnerju ali bodočemu dediju, ki sta morda visoka 190 cm.

3. Ali boste voziček prevažali v avtu?

V primeru, če lastite avto, najverjetneje boste želeli voziček prevažati tudi z avtom. Zato je pomembno, da je ogrodje vozička čim lažje in enostavno zložljivo, obenem pa dovolj stabilno.

4. Ali načrtujete enega ali več otrok?

Voziček ni majhna investicija in zato je treba vnaprej razmisliti, ali ga boste uporabljali samo za enega otroka, ali za več (mogoče ga boste celo podarili vaši kolegici ali sestri).

V primeru, če voziček mislite uporabiti večkrat, izberite raje nevtralne, stilske barve, ki jih lahko uporabljate pri punčkah in fantkih in s katerimi ne bo imel problem niti vaš partner (saj želite, da se kdaj pa kdaj odpravi na sprehod z vozičkom sam in se končno lahko malo naspite 😊 ).

5. Koliko ste pripravljeni vložiti v voziček?

Ko boste pregledovali ponudbo na trgu, vas lahko »potegne notri« in kar naenkrat opazite, da si ogledujete vozičke, ki so trikrat dražji, kot je bil vaš določen proračun.

Pogovorite se doma in si določite maksimalno ceno, ki ste jo pripravljeni vložiti v voziček. Razmislite tudi o možnosti nakupa rabljenega vozička, ki pride posebej prav v primeru, če boste voziček uporabljali samo eno sezono.

Kaj vse vam še lahko pride prav?

  • Kakovostno vzmetenje koles oz. dobra amortizacija koles – tako dojenčku zagotovite miren spanec tudi na neravnih terenih

  • Možnost pripeti lupinico na ogrodje s kolesi – tako da npr. pri obisku pediatra ne rabite s seboj peljati tudi košaro, enostavno lupinico z vašim zakladkom pripnete na ogrodje s kolesi. Enako vam ta možnost pride prav, če otroček zaspi v avtu in se tako izognete temu, da bi ga morali zbuditi in preložiti v košarico

  • Nožna zavora – idealni varnostni dodatek, ki prepreči, da se voziček začne samodejno premikati, ko ga slučajno na sekundo ne gledate

  • Stabilna strehica vozička, ki ima dobro zračenje

  • Nakupovalna košara, držalo za kozarec – nista med »obvezno opremo«, vendar vam lahko zelo olajšata sprehode in nakupe z vašim dojenčkom

  • Pokrov za voziček proti dežju in žuželkam
  • Sončnik
  • Možnost dvigniti ležalno podlogo – prav vam pride predvsem v primeru, če se dojenček matra z refluksom

  • Previjalna torba s napihljivo podlogo na previjanje