Dve črtici ali + na nosečniškem testu za vsako žensko napovedujejo veliko sprememb v življenju in tudi v življenjskem slogu. Kot prvo je ključnega pomena, da bodoča mamica prilagodi svoj življenjski slog in navade novi situaciji. Na katere prehranjevalne navade morate paziti in kar je pametno začasno izpustiti iz vašega jedilnika?

Pazite na nevarne bakterije v živilih

Med nosečnostjo je treba še posebej paziti na salmonelo in listeriozo, ki ju lahko pridobite s konzumacijo na prvi pogled nedolžnih živil. Povzroča jih bakterija liasteria, ki po navadi ni nevarna, vendar že tako obremenjen imunski sistem nosečnice na nje lahko reagira drugače in obolenje lahko celo vodi do spontanega splava.

Sadje in zelenjavo temeljito operite

Priporočljivo je, da sadje in zelenjavo v surovem stanju vedno dobro operete, v izogib zaužitju bakterij. Izogibajte se pripravljenim solatam iz zelenjave ali sadja, ki jih lahko kupite v trgovini ali bifeju, saj nikoli ne veste, ali je bila solata res temeljito oprana. Poleg tega pazite tudi na prelive, še posebej, če so narejeni iz svežih jajc.

Pazite na rok porabe

Rok porabe, ki ga najdete natisnjenega na embalaži živil v trgovini, je še posebej v nosečnosti zelo pomemben. V primeru, če je hrani (še posebej mlečnim izdelkom ali mesu) potekel rok porabe, ali se vam po vonju ali zgledu zdi, da ni več v redu, raje ne tvegajte in jo vrzite stran.

Predelava mesa

Higiena pri predelavi mesa je pomembna tudi pred nosečnostjo, no ko ste noseči, je dvakrat tako pomembno izogniti se morebitni okužbi s salmonelo. Vedno pazite, da nož, s katerim režete sveže meso in tudi rezalno desko očistite ali celo zamenjate za drugo, preden režete zelenjavo ali druge živila, ki jih ne boste naprej toplotno obdelali. Mesu in ribam, ki niso toplotno obdelani (tatarski biftek, suši, različne paštete itn) se raje popolnoma izognite.

Sveža jajca – med nosečnostjo ne!

Enako kot pri mesu velja tudi pri jajcih. Jedi, ki vsebujejo toplotno neobdelana jajca, definitivno ne spadajo v jedilnik nosečnice. Tudi je pa zelo pomembno paziti na higieno pri manipulaciji s svežimi jajci in njihovimi lupinami.

Kateri hrani se je boljše popolnoma izogniti?

  • Salama in domače paštete

  • Modri sir s plesnijo

  • Ribe, ki vsebujejo živo srebro (tuna, morski pes, mečarice…)

  • Jedi iz surovega mesa in rib

  • Jedi iz toplotno nepredelanih jajc (majoneza, tiramisu, prelive za solate iz svežih jajc…)

  • Izdelki iz surovega, nepasteriziranega mleka

  • Umetna sladila

  • Nekatera zelišča (kordabenedikta, veliki onan, angelika, pehtran, pelin, ginseng, brinove jagode, rman, kolmež, žajbelj, nadlišček, pegasti badelj, vinska rutica, rabarbara, timijan, česmin, krvavi mlečnik, sladki koren in v večjih odmerkih tudi majaron, origano, sivka in rožmarin).

  • Alkohol in kofein

Kateri hrani ste se med nosečnostjo izogibali vi in kaj ste na drugi strani uvedli v vaš jedilnik? Napišite nam v komentarje 😊.