Če v kratkem pri vas pričakujete novorojenčka in se počasi že odpravljate v porodnišnico, se zagotovo sprašujete, kaj zapakirati v torbo, ki jo boste vzeli s seboj. Verjetno ste že premišljevali o tem in si že sami naredili kratek seznam stvari. Torba naj bi vsebovala vse, kar boste potrebovali pred porodom in prvi dan po porodu, vendar veliko stvari boste dobili že v porodnišnici.

Mi smo za vas pripravili konkreten seznam stvari, ki vam sigurno pridejo v bolnišnici prav.

Kaj bo zagotovo potrebovala novopečena mamica?

  • Osebno izkaznico, izkaznico zdravstvenega zavarovanja in materinsko knjižico. Poleg njih pa imejte s seboj še nekaj denarja, ker nikoli ne veste, kdaj vam bo prišel prav.

  • Napotnico v porodnišnico, ki vam jo pred porodom izda vaš ginekolog.

  • Toaletno torbico z najnujnejšimi kozmetičnimi izdelki. Potrebovali boste zobno ščetko in pasto, milo in šampon (glede na to, da boste tuš uporabljali z več mamicami, vam prav pridejo tudi copate za v tuš) ter kremo, mazilo za ustnice in po volji tudi deodorant. Mogoče vam pride prav tudi nekaj dodatnih poporodnih vložkov in mrežastih hlačk. Večina porodnišnic vam sicer da zadostno število na dan, vendar se boste počutili bolj sigurno, če boste v torbi imeli tudi rezervo v primeru močnejših krvavitev. Lahko si nabavite tudi vložke za v modrček.

  • Srečno novico boste verjetno čim prej želeli sporočiti vsem vašim najbližjim, tako da nikakor ne pozabite na mobilni telefon in njegov polnilec. Poleg tega boste v porodnišnici imeli idealno priložnost narediti prve slike vašega novega družinskega člana in jih deliti z vašo družino.

  • Nekatere mamice so raje v svoji lastni pižami. Če se odločite za svojo pižamo, računajte pa na to, da se bo najverjetneje umazala in jo boste mogoče morali vreči stran. Zato so najbolj priporočljive pižame iz bolnišnice, kakorkoli neatraktivne se vam bodo zdele. Priporočamo vam pa zapakirati si tople nogavice (še posebej, če imate termin jeseni ali pozimi) in če želite, lastne copate, ki so bolj udobne kot tiste, ki vam jih dajo v bolnišnici.

  • V primeru, če boste uporabljali pripomočke za dojenje, zapakirajte tudi te. Govor je predvsem o nastavkih za dojenje, nedrčku za dojenje in mogoče tudi steklenički ali dudi, v kolikor se za te opcije odločite. (sicer vam v bolnišnici mleko v steklenički prinesejo).

  • S seboj si lahko prinesete tudi majhne prigrizke. Če boste rodili že po času večerje, se vam sicer lahko zgodi, da bi ostali do naslednjega jutra lačni.

  • Knjige in revije bodo zagotovo priročne, če boste imeli kaj prostega časa.

  • Nekaj oblačil, ki bodo služila pri odhodu domov; torej spodnje perilo, majico in hlače. Potem pa glede na letni čas še kaj bolj toplega za ogrniti.

NASVET: Vložke in mrežaste hlačke lahko kupite v lekarni ali npr. v DM drogeriji, proizvaja jih npr. Tosama. Pazite, da ne kupite navadnih vložkov. Nujno vzemite vložke namenjene za ženske po porodih ali operacijah, v izogib nezadostnemu prezračevanju rane in morebitnim vnetjem.

Kaj spakirati za novorojenčka?

Za novorojenčka po navadi ne rabite prinašati ničesar. Večina porodnišnic poskrbi za plenice ter oblačila dojenčka v času njegovega bivanja v porodnišnici, tako da se s tem pri pakiranju ne rabite obremenjevati. Vendar je pametno, da si s seboj zapakirate oblačila, v katerih boste dojenčka pripeljali domov.

Priporočamo vam zapakirati tudi majhne nogavičke oz. rokavičke za dojenčka, ki mu jih lahko nataknete na rokice. Dojenčki se pogosto rodijo z nohtki, ki se jim jih še ne priporoča skrajševati, vendar se z njimi znajo popraskati po obrazu. V izogib temu si raje prinesite rokavičke.

Oblačila za domov so pri dojenčku seveda izjemno pomembna. Zagotovo mora imeti oblečeno vse, kar je imel v porodnišnici (pižamca, hlače, nogavičke), poleg tega pa še kakšen udoben pajacek ali pa pulover. Seveda je vse odvisno od letnega časa. Pozimi je dobro pri sebi imeti tudi kombinezon, ki mora biti toplejši, in tudi toplejšo odejo. Priporočljivo je, da novorojenčka iz porodnišnice odnesete v mehki in udobni odeji, s katero ga potem tudi položite v avtosedež. Oblačila za domov vam lahko prinese partner ali družinski član, ki vas pride iskati iz porodnišnice.

Avtosedež je zagotovo obvezna oprema. Morate ga imeti pripravljenega že ob odhodu iz porodnišnice.

Zgoraj so torej naštete obvezne stvari, ki jih morate imeti pred prihodom v porodnišnico in ob odhodu iz nje. Smo na kaj pozabili? Sporočite nam. Tako bo naš seznam še popolnejši.