Če boste prvič postali starši, se najverjetneje precej vneto sprašujete tudi, kako svoj dom najučinkoviteje pripraviti na prihod vašega novega družinskega člana. Za dobre nasvete lahko povprašate vaše starše ali prijatelje, ki že imajo otroke. Sicer pa smo vam mi pripravili nekaj koristnih nasvetov. Če jih boste upoštevali, ste na prihod svojega novorojenčka na vaš dom popolnoma pripravljeni in ste lahko povsem brez skrbi.

Svoj dom pospravite in temeljito očistite

Ker po porodu ne bo časa za pospravljanje in čiščenje doma, se tega lotite že prej. Za pomoč lahko poprosite sorodnike, prijatelje ali znance. Ne nazadnje je v takšnem primeru zelo dobrodošel tudi čistilni servis.

V svoji in dojenčkovi postelji imejte svežo posteljnino

Po nekaj nočeh v porodnišnici vam bo doma dobro dela sveža posteljnina. Enako velja za vašega novorojenčka. Najbolje je, da se odločite za posteljnino iz bombaža, saj takšna vrsta posteljnine odlično diha. Pred izbiro nove posteljnine zase in za malčka vedno preberite sestavo. Kupujte posteljnino z ustreznim certifikatom za organski bombaž ter brez dodanih kemikalij.

Operite vse otrokove oblekice in drugo opremo

Pred prihodom novorojenčka domov poskrbite za to, da bodo oprane vse njegove oblekice in vsa otroška oprema, ki se lahko pere. Ker ne veste, kakšne kemikalije so bile uporabljene na oblekah in v kakšnem okolju so bile obleke narejene, je to dejanje še toliko pomembnejše. Obenem boste s tem dobili še odličen pregled nad tem, kaj vse imate za dojenčka že pripravljeno in ali nekaj še manjka.

Pri pranju oblačil in druge opreme bodite pozorni na to, da detergenti za pranje ne vključujejo zdravju škodljivih snovi. Obvezno najdite izdelke s formulo, ki je za otrokovo kožo kar se da prijazna.

Določite prostor za otrokovo spanje

Preden svojega novega družinskega člana pripeljete domov, dobro razmislite o tem, kje bo spal ter mu seveda pripravite najboljše ležišče za kakovosten in miren spanec. Pomembno je odločitev, ali bo novorojenček spal v svoji sobi ali v vaši spalnici.

Ob prihodu domov naj malčka v svoji sobi ali v vaši spalnici pričaka posteljica, ki naj bo večstransko namembna. Najbolje je, da se odločite za takšno, ki se lahko brez težav prilagaja na starost otroka in z njim tudi ‘raste’. Sicer pa je tudi zibelka zelo dobrodošla izbira ali pa simpatično zasnovano gnezdece, če se vam bo otrok pridružil v družinski postelji. Gnezdece po potrebi lahko kadar koli prenesete v dnevno sobo, kuhinjo ali ga vzamete s seboj na pot.

Odmerite ustrezen prostor za dojenje in previjanje

Dojenje je morda najbolj praktično kar v spalnici, zato si tam namestite ustrezen stol za dojenje. Dobrodošla izbira je tudi blazina za dojenje, še posebej če v spalni sobi ni dovolj prostora za stol.

Kopalnica pa je najprimernejši prostor za previjanje in negovanje otroka. Na tem mestu vam je ves čas pri roki voda, obenem pa je v kopalnici lahko ves čas primerno toplo. Spalnica mora biti namreč relativno hladna, če želite čim kakovostnejši in miren spanec. Lahko si nabavite tudi previjalno mizo, kamor lahko shranite vse plenice, brisače ter ostale izdelke za otrokovo nego.

Za novorojenčka in druge otroke kupite nove igrače

Prvorojenci se lahko ob prihodu novega družinskega člana počutijo precej zapostavljeno. To boste najlaže preprečili tako, da mu boste kupili novo igračo. Prinesite mu jo v imenu novorojenčka in starejši otrok se bo hitro počutil drugače. Ne pozabite kupiti še primerne igrače za novorojenčka, ki naj mu jo izroči kar starejši bratec ali sestrica.

Vnaprej si pripravite nekaj okusne hrane

Še preden boste z novorojenčkom doma, je dobro, da poskrbite za nekaj vnaprej pripravljene hrane. Najbolje je, da že pred odhodom v porodnišnico poskrbite za pripravo zamrznjenih obrokov. Obstaja kar nekaj nadvse okusnih jedi, ki so hitro pripravljene za v skrinjo oziroma zamrzovalnik, na primer enolončnice, testenine.

Izbrane jedi pripravite v večjih količinah ter jih nato razdelite na manjše obroke ter spravite v zamrzovalnik. Na embalažo zapišite, kaj se skriva v njej.

Ne pozabite pripraviti veliko zalogo zabave tudi zase

Medtem ko boste dneve preživljali skupaj z dojenčkom – najverjetneje ga boste večinoma časa nosili v eni roki –, ne pozabite niti na lastno zabavo. Privoščite si zdrave prigrizke in pijače. Kratkočasite se z revijami ali zanimivimi knjigami.

Z dojenčkom se koliko se da sprehajajte. Ko ga boste z vozičkom sprehajali po naravi, si lahko omislite telefon in slušalke ter v tem času poslušate priljubljeno glasbo, e-booke ali zanimive podcaste.

Ne pozabite tudi posvetiti čas prvorojenemu otroku – veliko si z njim berite, pogovarjajte se o temu, da je postal starejši bratec ali sestrica in poskrbite s partnerjem ali družino za to, da se vaš malček ne počuti zapuščenega.

Kako ste pripravili vaš dom za prihod dojenčka? Imate nekakšna priporočila, ki smo jih pozabili omeniti? Napišite nam vaše izkušnje v komentarje spodaj 😊.