Če ste že proti koncu nosečnosti, gotovo ne morete dočakati trenutka, ko boste v rokah držali vašega otročka. Od tega vas deli le nekaj dni ali tednov. In čeprav imate termin poroda, ki vam ga je določil vaš ginekolog in so ga najverjetneje potrdili na morfologiji (če ste se za njo odločili), le-ta je le redko dejanski dan, ko boste rodili vašega otroka. Samo 5% žensk rodi točno na rok, saj je vsaka nosečnost malo drugačna in je rok le okviren.

Veliko mamic skrbi, ali bodo prepoznale začetek poroda in ali pravočasno pridejo v porodnišnico. Nosečke pogosto presenetijo t.i. lažni popadki, ki so vendar le priprava telesa na dejanski porod.

Kako torej lahko določiti, ali gre za lažne popadke ali je čas odpraviti se v porodnišnico?

Kaj so lažni popadki?

Braxton-Hicksovi popadki se večinoma pojavijo v tretjem trimestru, najpogosteje v 9. mesecu nosečnosti. Povzročajo jih nosečniški hormoni, ki pripravljajo telo na bližajoči se porod. Maternica vadi krčenje pred porodom in telo nosečnice počasi potiska glavo dojenčka nižje. Z razlogom jih kličemo tudi »lažni« ali »testni« popadki, saj kar veliko nosečnic zmedejo in mislijo, da se je že začel porod.

Kakšna je torej razlika med lažnimi popadki in dejanskim začetkom poroda?

Lažni popadki so neprijetni in neudobni, vendar niso prav boleči. So le nekakšna oblika priprave maternice na porod. Podobni so menstruacijskim krčem, spremlja jih tudi otrditev trebuščka. Trajajo nekaj sekund ali celo minut, lahko se pojavijo nekoliko krat dnevno.

Je možno, da bodo vsak dan ali teden malo bolj intenzivni, vendar jih je relativno enostavno ločiti od dejanskih popadkov – v primeru, če spremenite položaj, ali začnete izvajati nekakšno fizično aktivnost, popadki se umirijo. Le-to pri dejanskih popadkih ne velja.

Lažnih popadkov veliko nosečnic niti ne občuti, še posebej ne v prvi nosečnosti. Pogosto so bolj opazni v vsaki nadaljnji nosečnosti.

Kakšni pa so pravi popadki?

Pravi popadki so redni in lahko merite intervale, v katerih prihajajo (za ta namen je bilo narejenih kar nekaj aplikacij za pametne telefone). Trajajo več časa kot lažni popadki, povprečno od pol minute do ene minute. Bolečina se po navadi stopnjuje, ne glede na spremembo pozicije ali izvajanje aktivnosti. Medtem ko lažni popadki lahko izginejo med hojo ali raztegovanjem, pravih popadkov hoja ne oblaži, vendar nekaterim ženskam pomaga, da se lahko osredotočijo na nekaj drugega.

Pri razdihavanju popadkov lahko pomagajo nekatere pozicije (npr. ko se z rokami naslonite na zid v višini in širini vaših ramen), vendar bo pri pravih popadkih bolečina še zmeraj prisotna in bo vedno bolj intenzivna.

Kdaj je čas odpraviti se v porodnišnico?

V času, ko se mama intenzivno ukvarja z dojenčkom, naj se s starejšim otrokom ukvarja oče, babica, dedek oziroma kdor koli od bližnjih. Počasi pa boste morali starejšega otroka navaditi tudi na to, da je treba tu in tam pozornost nekoliko bolj usmeriti na njegovega mlajšega sorojenca.

  • Ko imate redne popadke:

    • če rodite prvič, v porodnišnico pridite ko imate redne popadke več kot eno uro in od začetka enega popadka do začetka drugega je interval 5 minut
    • če ste že rodile, v porodnišnico se odpravite že ko imate redne popadke na vsakih 7-10 minut
  • Ko vam odteče plodovnica – (pazite tudi na to, kakšnega vonja in barve je). Plodovnica po navadi odteče počasi. Redkeje se zgodi, da odteče v curku, v takem primeru ne izgubljajte časa in raje pokličite 112, da ne bi prišlo do zapletov med potjo.

  • Če opazite kakršnokoli krvavitev

  • Če se otroček zelo malo premika oz. sploh ne opazite njegovih gibov

Ali ste imeli problem določiti, kdaj ste začele roditi? Kako je potekal začetek vašega poroda? Z veseljem bomo prebrali vaše izkušnje😊.